Övrigt

Här nedanför hittar ni viktig information som är bra att läsa igenom inför en kollovistelse.

Om ni har ytterligare frågor så kontakta gärna oss på: info@kollosommar.se eller 08-652 52 92.

Extra stöd

Vi uppmanar föräldrar med barn som är i behov av extra stöd att söka våra gårdar. Detta eftersom det på våra kollogårdar arbetar personal med lång erfarenhet och utbildning av att vägleda barn med behov av extra stöd.

Ett barn med behov av extra stöd har inte mindre chans än ett annat barn att få en kolloplats. För att få extra stöd till ditt barn kontaktar du kontaktcenter Stockholm på 08-508 00 508 samt oss som kolloarrangör på 08-652 52 92. Tillsammans kan vi då ta fram ett stöd som uppfyller de kriterier som behövs för att tillgodose ditt barns behov på bästa möjliga sätt.

Det är mycket viktigt att vi får veta vilka barn som har behov av extra stöd och vad för typ av stöd de behöver. Detta är grunden för att vi ska kunna skapa en så bra kollovistelse som möjligt för ditt barn. Desto mer information du ger oss som kolloarrangör om ditt barn, desto bättre möjligheter har vi tillsammans att ge ditt barn en lyckad kollovistelse. Var extra tydlig med vad för behov ditt barn har när du fyller i hälsodeklarationen. 

Mediciner

För oss är det viktigt att alla barn mår bra på kollo. Fler och fler barn tar mediciner idag och det är viktigt att de får sin medicin även under sin kollovistelse. För att vi ska kunna erbjuda samtliga barn en trygg vistelse på kollo är det viktigt att mediciner hanteras på ett professionellt sätt både för de barn som är i behov av medicinering samt för de barn som inte är i behov av medicinering. Det är mycket viktigt att du som vårdnadshavare är noggrann när du fyller i dokumentationen vad gällande ditt barns mediciner. Mediciner som medtags till kollogården delas upp i två olika kategorier:

Kategori 1: De mediciner som deltagaren själv doserar och ansvara för. Dessa mediciner får ej vara skadligt för annat barn. Dessa mediciner ska vara i originalförpackning med bipacksedel. Samtliga medicinerna ska vara tydligt dokumenterade på hälsodeklarationen.

Kategori 2: Mediciner som deltagaren själv inte får dosera. Dessa mediciner ska vara doserade av vårdnadshavaren och ska vara doserade i en dosett för varje medicineringstillfälle. Dosetten ska vara märkt med barnets namn och personnummer. Om mediciner inte är doserade i dosett kan inte kollopersonalen ansvara för medicinen, då kan medicinering ej ske. Dosett kan köpas på samtliga apotek. Samtliga mediciner ska vara tydligt dokumenterade på hälsodeklarationen och vid lämning av ditt barn inför kollovostelsen fyller du i en kompletterande blankett som du får på plats kring medicinering som kollopersonal ska ansvara för. 

Vid utresan samlar vi in de mediciner som barnet inte ska ansvar för. Kollogårdens medicinansvarig ansvarar för medicinen och att den sköts under kollovistelsen. Samtliga mediciner som inte deltagaren ansvarar för hålls inlåsta under kollovistelsen. Medicinen återlämnas när vi överlämnar ansvaret av barnet till vårdnadshavaren.

I hälsodeklarationen som ni som vårdnadshavare får fylla i innan kollosommaren ska samtliga mediciner vara dokumenterade med namn, dos samt om barnet själv ansvarar för sin medicinering eller om kollopersonalen ska ta detta ansvar. Viktigt att ni fyller i hälsodeklarationen grundligt så att vi kan möta ert barns behov på bästa sätt.

Kost

Kollo är en verksamhet med mycket fysiska aktiviteter. Därför är det mycket viktigt att varje deltagare får en näringsriktig och varierande kost för att må bra. Om vädret tillåter äter vi utomhus annars i vår matsal, där det serveras frukost, lunch, mellanmål, middag samt kvällsmål. Förutom dessa måltider är det mycket viktigt att deltagarna dricker kontinuerligt under dagen.

Vår kökspersonal har stor vana av allergi- och specialkost. I hälsodeklarationen som ni som vårdnadshavare får fylla i innan kollosommaren finns det möjlighet att skriva in specialkost. Viktigt att ni fyller i hälsodeklarationen grundligt så att vi kan tillgodose ert barns behov på bästa sätt. Kökspersonalen utgår från informationen i hälsodeklarationen om barnets behov av specialkost när de tillagar maten.

Maten serveras enligt kostcirkeln för att kollodeltagarna ska få välkomponerade måltider som tillfredsställer barnens näringsbehov. I största möjligaste mån kommer vi att ta hänsyn till barnens egna behov och önskemål.

OBS! Nötter av alla slag är förbjudet på våra kollogårdar. Detta pga allergier! 

Utrustning

En del i att ert barn ska få en bra kollovistelse är att deltagaren har bra kläder med sig som är anpassade för kollo. De flesta aktiviteterna på kollo bedrivs utomhus även när det är dåligt väder. Aktiviteterna blir så mycket roligare om deltagarna har kläder anpassade efter vädret. Därför SKA ert barn ha med sig praktiska kläder som ni inte är så rädda om. Ett bra regnställ bestående av jacka och byxor samt ett par gummistövlar är ytterst nödvändiga.

För mer detaljerad information vad vi rekommenderar att deltagaren har med sig på kollo, se utrustningslistan som finns under respektive kollogård. Viktigt att ni går igenom utrustningen tillsammans med ert barn innan avfärd så att ditt barn vet vad hen har med sig. Ett tips är att märka kläder med barnets namn.

Om ni inte har vissa saker som vi rekommenderar på vår utrustningslista kan ni se om ni kan låna dessa av någon bekant. Utrustningen behöver absolut inte vara dyr, vi rekommenderar dessa inköpsställen om ni vill komma lite billigare undan www.blocket.se, ÖB eller Rusta.

Det utgår ingen ersättning vid förlust eller skada på medtagen utrustning. Detta är viktigt att tänka på när det gäller saker av större värde som tex kamera, mobiltelefon, mp3 etc.