Varför kollo?

  Jag skulle vilja säga att det finns otroligt många bra saker med kollo och flera anledningar till varför. Några av de saker som jag fick uppleva är kanske skäl nog för dig?

När jag var barn så var jag flera somrar i rad på ett kollo som hette Ivarsudde. Vi fick paddla, fiska, busa, spela teater, bada, bygga kojor och snacka med kompisar. Jag minns att vi hittade på massor med saker som jag inte kunde göra hemma i stan.

Förutom allt det roliga och alla aktiviteter så lärde jag mig också mycket om mig själv och att umgås i grupp. Jag lärde mig att samarbeta, visa hänsyn, bli mer självständig, våga prata inför en grupp, ta ansvar och mycket, mycket mer.

Men det jag minns allra mest från min kollotid är att det fanns många vuxna som hade mycket tid till att umgås med oss barn och ungdomar. Kolloledarna var vuxna när det behövdes, men blev också som kompisar, förebilder eller ett storasyskon större delen av tiden, vilket gjorde att min tid på kollo var både rolig och lärorik.

När jag träffar folk i dag, oavsett ålder, har nästan alla någon relation till kollo. Vissa har varit på kollo, har många roliga minnen och flera vänner kvar från kollotiden, andra säger att de aldrig fick chansen att åka på kollo.

Oavsett vad du har för relation till eller tankar kring kollo så hoppas jag att DU tar chansen att åka på kollo i sommar!

Joel Fänge, tidigare kollobarn nu verksamhetsansvarig för Utepedagogiks tre kollogårdar

Joel liten1web